dijous, 27 de març del 2014

DOLÇA LITERATURA

Aquest pastís el vam fer per la mare d'un amic-company d'universitat. És un Sponge cake amb melmelada d'albercoc i cobert d'una fina capa de ganache de xocolata. Es diu Sponge cake perquè com diu el nom queda esponjós però consistent per aguantar el pes del fondant i la decoració.

Entre els diferents pisos (aquest en tenia 3) posem un "mur de contenció" de ganache de xocolata. Per què parlem de mur? Doncs perquè quan posem les capes de briox i les apretem una mica, la melmelada no surt pels costats. Sí que surt la xocolata però no passa res ja que després cobrirem el pastís amb ganache abans de cobrir-lo amb el fondant. Com ho fem? Agafem una màniga pastissera amb la "boquilla" rodona i fem un cercle. Al mig del cercle hi posarem la melmelada. Es pot fer ganache de xocolata blanca, amb llet o negre. La xocolata sempre ha de ser la coneguda com a xocolata per a postres. La normal en tauleta no val ja que quan es fon no queda tan bé.



(Aquestes imatges són d'un altre pastís, però és perquè us feu una idea del que vull dir quan parlo de mur de contenció i cobriment amb ganache)

Com fem la ganache? És la meitat de nata líquida per el total de xocolata. Si tenim 300 gr de xocolata farem servir 150 gr de nata líquida. Primer posarem a bullir la nata. Quan comenci a bullir retirem el cassó del foc i hi posem la xocolata a trossos mentre anem barrejant. Amb l'escalfor de la nata ja se'ns fondrà, no cal fondre-la prèviament. Anem barrejant fins que quedi una massa llisa i brillant. Tot seguit la posem en un bol perquè es vagi refredant, ja que si el que volem és cobrir un pastís necessitarem que la ganache sigui una mica més consistent, ja que si no, ens caurà a gotes. En aquest cas la vam deixar refredar unes 4 hores. No passa res si se us queda massa dura. Llavors el que farem serà fondre-ho al microones en tandes de 20 segons. Cada cop ho traurem i ho barrejarem fins que veiem que té la consistència que busquem.

Per cobrir pastissos abans de posar el fondant també es fa servir buttercream. Hi ha diverses maneres, tot a gust del consumidor! A part de tots els trucs perquè ens quedi llis i recte! Però això ja és per un altre dia de post!

Bon profit!


1 comentari: